Gustav Vasas svåger, Arvid Gustafsson Stenbock, lät 1582 uppföra en sätesgård intill Svartån i södra Östergötland. Den fick namnet Bocksholm, "bock" efter honom själv och "holm" som var lite modernt.
År 1754 var Gabriel Adolf Ribbing ägare till Boxholm, och han fick privilegier att sätta upp två manufakturhammare vid Svartån. De kom att kallas Gabriel respektive Beate hammare, namngivna efter honom själv och hustrun. Det var starten för Boxholms bruk!
Den som kom att göra enorma satsningar på bruket och som är den som haft störst betydelse för Boxholm är Carl Daniel Burén. Mormors farfars farfars far till Magnus Uggla!
Bruksmuseet är inhyst i Boxholms äldsta byggnad. Här finns en mängd gamla föremål samlade, filmer från valsverk visas och en gammal spikmaskin kan demonstreras. Guider berättar historien om uppkomsten av ett järnbruk och ett samhälle på denna plats. Trots att inga malmfyndigheter finns i södra Östergötland.
På museets andra våningsplan finns den stora utställningslokalen. På det översta våningsplanet i byggnaden finns en bildutställning från framlidne Gösta Landelius samlingar. Det är bilder inte bara från Boxholm. Till exempel är det bilder på järnvägsstationer runt om i Östergötland men även från en del andra landskap.
17maj
10:00 - 16:00
18maj
10:00 - 16:00
Kontaktinformation
Msugnsvägen 4
Boxholm
Kontaktperson: Ann-Sofie Johansson
Telefon: 070-6659012
Arrangör: Stiftelsen Boxholms Bruksmuseum
E-post: bruksmu@gmail.com
Hemsida: http://www.krafttaget.com/b...

Senaste omdöme från resenärer:
{{::review.published_date | date:format:longDate}}
Se alla omdömen
"{{::review.title}}"
"{{::review.text}}" Läs mer
Omdömet skrivet av: {{::review.user.username}} Skriv ett omdöme