Cedersbergs glasbruk var det allra första glasbruket i Östergötland. Verksamheten pågick i nära 70 år – trots detta är det inte många som känner till att det existerat. Tyvärr finns inget kvar som påminner om glasbruket på platsen där det låg, däremot finns det troligen många glas, karaffer och brännvinsflaskor hemma hos folk utan att de vet om att de har tillverkats eller graverats vid Cedersberg. Ofta är det omöjligt att avgöra varifrån gammalt glas kommer ifrån eftersom glasarbetarna ofta flyttade mellan bruken och tog med sig teknik, formar och mönster.
Cedersbergs glasbruk låg söder om Linköping mellan Sturefors och Bjärka-Säby. En byggnad fanns kvar tills ganska nyligen, brukets försäljningslokal, men jämnades med marken när ägaren inte hade möjlighet att rusta upp den. Namnet Cedersberg kommer av grundaren, baron Germund Carl Cederhielm som 1781 fick Kung Gustav III tillstånd att anlägga glasbruket.
Idag finns det glasföremål från Cedersberg hos många av de stora museerna. De flesta, cirka 400, finns i samlingarna på Östergötlands museum. Även Sveriges glasmuseum i Växjö har en stor samling. Det finns också en mängd glasföremål i Bjärka-Säby, i Nya slottets bibliotek.
Allt som minner om Cedersbergs glasbruk idag är en busskylt utmed vägen mellan Sturefors och Bjärka-Säby. Busslinje 566 och 568, Läge B. Där ute i åkern finns kanske några stenbumlingar som en gång utgjorde en del i det ståtliga och anrika glasbruket, Östergötlands första.
Den som vill veta mer om glasbruket och det glas som tillverkades där kan skaffa boken ”Cedersbergs glasbruk, 1781-1838” av Urban Windahl.
Om du besöker Nya Slottet på Bjärka-Säby, som har café, visningar och retreater mm – passa då på att kika ut över fälten, kanske kan du se en skymt av det forna glasbruket i din fantasi!