Årets östgötadagsbakverket är VillaViks äppelkaka

den 12 juni 2018
Årets östgötadagsbakverk är Villa Viks äppelkaka gjord av Margareta Kellander och Marianne Petersson. I flera decennier har Margareta och Marianne berikat folket i bygden med sina smakfulla alster. Tillsammans och/eller var för sig har Margareta och Marianne bakat inför olika event, som till exempel föreningsmöten, kyrkoaktiviteter och även olika former av privata sammankomster. De använder sig av egna bär eller frukter i möjligaste mån. Övriga ingredienser försöker de att inhandla från så lokala producenter som möjligt. Istället för grädde på moset föreslår Margareta och Marianne vaniljkräm på äppelpajen. Receptet på äppelkakan är enkelt men samtidigt fantastiskt smakrikt och fylligt. Villa Viks äppelkaka bakas och serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Bakverket har varit en del av Östgötadagarna under flera år. Varje år utses ett tema för bakverket och utefter det skickar alla som vill in ett recept som passar temat. Årets tema är frukt och bär. Den 3 april var sista dagen att nominera ett recept. När alla recepten är inskickade så provbakas de och slutligen utses en vinnare av en utvald jury. Årets vinnare, Villa Viks äppelkaka, serveras hos flera deltagare under Östgötadagarna den 1-2 september. 

Årets bakverk lyfter vikten av lokalodlade frukter och bär och allt man kan skapa med dessa. De inskickade recepten berättade om vad för lokal frukt/bär de använt i receptet, vart frukten/bären är plockade eller hur länge ni odlat dessa. 

Receptet ska gärna vara:
lättbakat då det kan serveras till flera hundra besökare
• inkludera inte för dyra eller svåråtkomliga ingredienser

Tidigare års bakverk:

År 2008: Östgötamackan, Dackeskolan, Mjölby
År 2009: Östgötaäpplekakan, Sya Hembygdsförening, Mjölby
År 2010: Östgötabakelsen, Pinnarps Camping & Konferens, Kinda
År 2011: Östgötabullen, Affären i Svalsjö med Pers mekaniska kabinett
År 2012: Östgötsk vinbärskaka, Brinkhantverk, Vreta Kloster
År 2013: Östgötsk hallonmuffins med vit choklad, Boställets vedugnsbageri
År 2014: Östgötsk morotsstubbe, Lina Hagberg, Tornby Gårdsbutik utanför Norrköping
År 2015: Solros- och tranbärskaka, Ulla Karin Pettersson med personal från Rimforsa Strand
År 2016: Björnbärsbrownie, Gurli Pintye på Stegeborgsgården
År 2017: Arrakskrans, Karin Lorin Boställets Vedugnsbageri

 

Här kan du smaka Östgötadagsbakverket