Östgötadagsbakverket

den 1 september 2017
Årets Östgötadagsbakverk är en arrakskrans från Boställets Vedugnsbageri. Bild på vinnande recept ser ni ovan. Bakverk är inspirerat från 50-talet då arrakskransar serverades flitigt på de östgötska caféerna. Med en vanlig sockerkaksbotten är den enkel att tillaga samtidigt som den fylliga arrakssmörkrämen med de karmelliserade mandelflarna gör kakan till något alldeles extra.
Kakan bakas och serveras av flera aktörer under Östgötadagarna. 
Deltagarna som har en symbol som liknar en tårtbit vid sin text på kartan serverar årets Östgötadagsbakverk. 

Vill du baka kakan hemma inför Östgötadagarna? Här nedan finner ni receptet till årets bakverk- Arrakskransen

När mormor hade kaffekalas på 50-talet så bjöds det gärna på arrakskrans från något bageri i Linköping. Receptet har förenklats genom att göra en vanlig tårtbotten och samma arrakssmörkräm används både emellan och ovanpå kakan. Ska kakan göras till ett stort kalas kan man göra två bottnar i långpanna och lägga kräm emellan och ovanpå.

Kakbotten

2 ägg
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan i de torra ingredienserna. Tårtbottnen gräddas i en sockerkaksform med hål i mitten. Smöra och mjöla formen väl. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca. 15 minuter tills kakan släpper formen och har fin färg. Stjälp upp och låt svalna.

Arrakssmörkräm

2 äggulor
1, 5 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker

Blanda ingredienserna och koka under omrörning tills krämen tjocknar.
2 msk punsch
175 gram mjukt smör
Ta grytan av plattan och häll i punsch och rör sist i smör. Låt krämen svalna.
Dela kakan i två delar. Bred kräm på underdelen. Lägg på toppen och bred på kräm toppa kakan med mandel som karamelliserats och hackats.


Karamelliserad mandel


0,5 dl mandel
1 dl socker
Smält socker i gjutjärnspanna och låt det få färg. Lägg i mandel med skal och rör runt litet. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och låt den svalan innan de grovhackas.

 

 

 

Tidigare års bakverk:

År 2008: Östgötamackan, Dackeskolan, Mjölby
År 2009: Östgötaäpplekakan, Sya Hembygdsförening, Mjölby
År 2010: Östgötabakelsen, Pinnarps Camping & Konferens, Kinda
År 2011: Östgötabullen, Affären i Svalsjö med Pers mekaniska kabinett
År 2012: Östgötsk vinbärskaka, Brinkhantverk, Vreta Kloster
År 2013: Östgötsk hallonmuffins med vit choklad, Boställets vedugnsbageri
År 2014: Östgötsk morotsstubbe, Lina Hagberg, Tornby Gårdsbutik utanför Norrköping.
År 2015: Solros- och tranbärskaka, Ulla Karin Pettersson med personal från Rimforsa Strand
År 2016: Björnbärsbrownie, Gurli Pintye på Stegeborgsgården.