Hembygdsföreningar

Folkkonståret 2018

Folkkonståret är ett samarbets-, forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Östergötlands museum, övriga museer i länet, Hembygdsrörelsen, Linköpings universitet, Linköpings stift, Landsarkivet i Vadstena och Hemslöjden i Östergötland. Resultatet av en länstäckande inventering sedan 2015 är bland annat ”Det Blå Skåpet” – en utställning av folkkonst av alla tänkbara slag på Östergötlands museum i Linköping.

Konstintendent Stefan Hammenbeck och avdelningschef Anna Lindqvist från museet ledde projektet från början, där Östergötlands Hembygdsförbund hjälpte till att koordinera besök hos de drygt 70 medlemsföreningar som äger gårdar, hus och samlingar. Målet var först att besöka alla dessa, och ha med ett föremål per förening till utställningen 2018. Ambitionen hanns dock ikapp av resursbrist, och nu har projektet mynnat ut i ett urval av föreningarnas gömmor.

Projektet tjuvstartade redan hösten 2015, när ett så kallat ”case study” utfördes hos Risinge hembygdsförening i Finspång. Det officiella startskottet gick dock Ulrika museums vänförening den 12 maj 2016. Därefter har besök gjorts hos drygt 20 föreningar fram till oktober 2017 – och nog har det hittats skatter, alltid. Ett urval av dessa kan alltså skådas på utställningen ”Det Blå Skåpet” på Östergötlands museum fram till maj 2019.

Vad är då folkkonst?
Helt enkelt konst som oftast inte är utförd av etablerade konstnärer, utan sådan av ”vanligt folk” under flera tidsåldrar. Där ingår även luffarslöjd och allmogemåleri. Andra exempel på uppenbara föremål inom folkkonst är förmodligen målade skåp, kistor och fästmansgåvor. Men man kanske inte tänker på att ett helt vanligt bruksföremål som en trästånka kan dölja fint måleri eller en trätallrik en svarvad dekor. Till och med en skenbart ordinär trasmatta är folkkonst, där mönstret kan vara unikt för den lokala platsen.

Läs mer om utställningen "Det Blå Skåpet"

Läs mer om Hembygdsförbundet arbete med folkkonståret