Stefan Hagdahls smidesljusstake årets konsthantverk

Årets östgötska konsthantverk är en smidesljusstake framtagen av Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide. Ljusstaken symboliserar den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält som Stefan ser ut över när han skapar i sin smedja. Konsthantverket är linoljebränt järn med en övre kant av brännförgylld mässing. Ljusstaken är en trevlig gåva om man vill sprida det östgötska ljuset till vänner och bekanta utanför landskapets gränser. Årets konsthantverk kommer att synas på en utställning i Kisa under hösten.

Du kan köpa årets konsthantverk på Kinda turistbyrå, Turistbyrån i Skänninge, Hemslöjden Linköping och Hagdahls smide. 

I samband med Östgötadagarna utses årets konsthantverk, vilket är ett uppskattat inslag och där efterfrågan på konsthantverket brukar vara stor. Årets konsthantverk utses av en jury bestående av regionala politiker, kunniga inom konst och hantverk samt administratörerna för Östgötadagarna. Priset delas ut till vinnande bidrag vid en prisutdelning på Linköpings slott den 31 augusti. I år kommer Stefan Hagdahl ställa ut flera av sina alster på en utställning i Kisa under hösten. Detta är nytt för i år, och ambitionen är att utställningsplatsen kommer att variera från år till år för att få en så bra spridning som möjligt i länet.

Kriterier
Kriterier för årets konsthantverk är att det ska vara av hög kvalitet, professionellt framtaget samt ha en östgötsk anknytning. Inköpspriset bör inte överstiga 500 kr och tillverkaren måste kunna svara upp till eventuell efterfrågan. Konsthantverket ska ha möjlighet att finnas på minst fem försäljningsställen i länet.

Tidigare års konsthantverk:
År 2002: Östgötaljusstaken
År 2003: Östgötafatet
År 2004: Östgötalöparen
År 2005: Östgötakannan
År 2006: Östgötasmycket
År 2007: Östgötaskohornet
År 2008: Tyget Mossa
År 2009: Östgötamarmorljusstaken
År 2010: Östgötavasen
År 2011: Östgötatomten
År 2012: Den Östgötska Ädelbaggen
År 2013: Ljusstaken Folke
År 2014: Östergyllen, skärbräda Erika Tubbin
År 2015: Blåklinten, Jenny Aakula
År 2016: Smycket Östergötland, Viktor Pettersson VK Design
År 2017: Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett