Evenemang

Visning av Orlunda Radiostation

Vadstena

Orlunda radiostation - där tiden stått still

I samband med Östgötadagarna arrangerar vi guidade visningar av Orlunda Radiostation.

Under åren 1961-1991 sände Orlunda Långvågsstation ut Sveriges Radio P1 över stora delar av norra Europa. Anläggningen bestod av två långvågssändare på 300 kW vardera som sände ut på ett antennsystem bestående av en centrummast på 250 meter, omgiven av fem stycken 200 meter höga ringmaster.

Centrummasten rasade av ett åsknedslag år 1970, och den sista ringmasten fälldes 1995. Idag står en 85 meter hög telemast på platsen där centrummasten en gång stod. Radiostationens centrumbyggnad konstruerades för att kunna motstå dåtidens kärnvapen och är försedd med över en meter tjocka betongväggar.

Idag fungerar byggnaden som museum. Mycket från dåtidens verksamhet finns bevarat, även om tidens tand tärt på byggnaden så är det en unik miljö som kan framkalla en känsla av hur det var på kalla krigets dagar.

Det här evenemanget är en del av Östgötadagarna 2020. Läs mer om Östgötadagarna >>

Prisinformation

Visningar ordnas till en kostnad av 50 kronor per person, eller 150 kr för en familj med barn under 16 år. Intäkterna från visningarna går oavkortat till underhåll, driftkostnader och restaurering av fastigheten, som tidens tand har tagit ut sin rätt på.

Vägbeskrivning

Från väg 206, sväng i Granby mot Orlunda/Bjälbo. Efter 2 km i Börstad sväng mot radiostationen.