Evenemang

Hagets Skinnbod

Borensberg, Motala

Hagets lantrasgård ligger vackert på den östgötska landsbygden alldeles intill sjön Boren. På gården finns får, getter, kaniner, höns och hästar, de flesta av svensk lantrastyp. Sedan vi kom till gården har vi arbetat med att öppna upp kringliggande hagmarker. De svenska lantraserna och speciellt fåren hjälper oss på ett effektivt sätt att bevara markerna öppna och fina. Genom att hålla de utrotningshotade lantraserna vill vi också bidra till att bevara det svenska kulturarvet.

Fårrasen vi har på gården är gutefår. Det typiska för gutefåret är att båda könen bär horn.
Baggens horn är stora och kraftiga medan tackans horn är smalare och gracilare. Hornen är svagt vridna och spegelvända med kraftig räffling och tydliga ”årsringar”. Längden på hornen är för baggen 32 - 90 cm och tackan 21 - 43 cm.

Gutefåret har aldrig avlats för en viss typ av ull och har därför olika typer av ull på olika delar av kroppen och ullens färg varierar över hela gråskalan och har ibland inslag av brunt. Helt svarta eller vita färger finns men är sällsynta. Skäckiga och fläckiga djur förekommer.

Gutefåren producerar ett välsmakande kött, en ull som är utmärkt för hantverksändamål samt ett hållbart skinn med god isolerande och värmande förmåga. I vår skinnbod kan du se och känna på de unika och vackra skinnen, inget är det andra likt, som produceras här på gården samt på en gård utanför Nykil. Skinnen bereds av företag i Tranås och är antingen klippta och tvättbara eller oklippta s k mattskinn.


VÄLKOMMEN!

Det här evenemanget är en del av Östgötadagarna 2020. Läs mer om Östgötadagarna >>

Vägbeskrivning

Från Motala kör Rv 34 mot Borensberg efter Brånshult.